Založ si blog

Veľký brat ťa stále vidí! !!

Prednedávnom mal premiéru akčný film Rýchlo a Zbesilo 7, v ktorom sa celá zápletka odohráva okolo cenného Božieho oka, ktoré dokáže nájsť a sledovať ktoréhokoľvek človeka na Zemi pomocou rôznych typov médií. Fikcia?  Čoraz viac sa však stáva krutou realitou pomocou spyware programov. 

Na celú túto situáciu poukázali ruskí experti z firmy Kaspersky Lab, podľa ktorých mali tajné služby inštalovať do osobných počítačov určitý škodlivý softvér. Na základe tohto softvéru  mohli sledovať väčšinu počítačov po celom svete. Neidentifikovateľný vírus bol inštalovaný priamo do hardvéru počítača, čo umožnilo „vyťahovať“ informácie aj bez pripojenia na internet. Asi už rozmýšľate nad tým, kto v tom má prsty a prečo to spôsobilo taký škandál priamo vo Washingtone.

S podobnými prípadmi sa však vďaka technickému pokroku, na začiatku 21. storočia, a rôznym typom médií stretávame úplne bežne. Ak by sme o tom chceli hovoriť globálne, i FBI disponuje schopnosťou zapnúť kameru na tablete, notebooku, či kompletne preskúmať váš osobný počítať, poštu alebo fotografie. Takýto typ sledovania však neidentifikuje ani najlepší antivírusový program.

Veľa z nás „bežných smrteľníkov“ zastáva názor, že nám sa takéto niečo stať nemôže. Mnoho ľudí si myslí, že ich osobné záležitosti sú výhradne ich intímnymi záznamami, ktoré nikoho nezaujímajú. Nevedia však o nebezpečenstve, ktoré práve takýmto ľudom najviac hrozí. So sledovaním ľudí prostredníctvom nových mediálnych technológií sa stretávame pomerne často. Tu je nutné venovať sa viac pojmom počítačový stalking a programy spyware. Hlavnou podstatou je poukázať na problematiku počítačového stalkingu, ktorý môže ohroziť aj nás, „bežných smrteľníkov“. Stalking môžeme vo všeobecnosti definovať ako prenasledovanie, monitorovanie, sledovanie  a obťažovanie určitej osoby. O tom, že je to úplne bežná vec svedčí aj množstvo programov, ktoré umožňujú sledovať  našu činnosť na počítači a sú voľne dostupné na stiahnutie.  Hlavnou úlohou týchto spyware programov je bez vedomia užívateľa vyšpehovať citlivé dáta z osobného počítača. Zaujímavosťou je, že takýto program sa nešíri formou počítačových vírusov alebo červov. Najčastejšie je nainštalovaný do počítača samotným užívateľom, keďže má tendenciu tváriť sa ako nejaký užitočný program.

Tu sa nám hneď ponúka otázka: ,,Ako sa brániť proti takýmto typom spyware programov?“ Najlepšie a najúčinnejšie je používanie nástroja na zisťovanie a odstraňovanie spyware. Takýto nástroj býva súčasťou nášho antivírusového programu, no je bežne dostupný aj na stiahnutie. Je dobré používať ho ako prevenciu. Kvalitné aktualizované bezpečnostné programy znižujú riziko napadnutia počítača pomocou infikovanej internetovej stránky alebo phishingu. Zároveň je dôležité mať prehľad o tom, kto má fyzický prístup k nášmu počítaču a k našim dátam.

Sledovanie osobných počítačov je fenomén, ktorý sa rozmáha stále viac a viac. Pre niektorých je to možnosť na získanie cenných informácií, ktoré sa neskôr môžu stať nástrojom vydierania. Je dobré si uvedomiť, že nebezpečenstvo tu číha vždy, a preto sa mu treba preventívne brániť, aby sme nežili s pocitom, že nejaký veľký brat nás stále vidí.

Skúsenosť

13.12.2015

Sedím vo vlaku a rozmýšľam nad tým, čo sa mi prihodilo posledné dni.. Slová sa skladajú do viet… a vety do rýmov… Je ťažké vravieť milé slová a dokazovať lásku len, keď srdce moje vôľu nemá a dušu ťaží tmavý tieň. Preňho štyri krásne roky, preňu iba hádok čas. On dokázal by žiť s ňou veky, ona slobodná byť zas. V mysli jeho stále blúdi [...]

Zasiahnutý médiami

10.05.2015

Považoval som sa za človeka, ktorý nesedí celý deň za počítačom alebo na nejakej sociálnej sieti, teda aj za človeka, na ktorého médiá nemajú taký veľký dosah. Opak je však pravdou. Človek si niekedy ani len neuvedomuje, že médiá ho sprevádzajú počas celého dňa. Niekedy dokonca každú chvíľku z jeho prežitého dňa. O veciach, ktoré denne používame (mobily, [...]

Goodbye mäkké ľ?

01.05.2015

Od začiatku 20. storočia sa všetko globalizuje a internacionalizuje. Veď každý túži byť svetový. Bolo však len otázkou času, kedy sa tento fenomén internacionalizácie a globalizácie prenesie aj do jazykovej oblasti. Preto sa má dnes veľa ľudí OK, organizuje party, sleduje show, má nad sebou bossa a snaží sa nebyť loserom. Samozrejme, aj preberanie anglicizmov, [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 10644x
Priemerná čítanosť článkov: 2661x

Autor blogu

Kategórie