Založ si blog

Goodbye mäkké ľ?

Od začiatku 20. storočia  sa všetko globalizuje a internacionalizuje. Veď každý túži byť svetový. Bolo však len otázkou času, kedy sa tento fenomén internacionalizácie a globalizácie prenesie aj do jazykovej oblasti.  Preto sa má dnes veľa ľudí OK, organizuje party, sleduje show, má nad sebou bossa a snaží sa nebyť loserom. Samozrejme, aj preberanie anglicizmov, bohemizmov ,internacionalizmov a slov prebratých z iných jazykov prispieva k obohateniu našej slovnej zásoby.  Smutné však je, že anglicizmy či internacionalizmy sa do povedomia a do bežnej komunikácie dostanú pomerne rýchlo, zatiaľ čo prvky, ktoré robia náš jazyk jedinečný a ľubozvučný upadajú do zabudnutia.

A tak, ľahostajne a ľahkomyseľne ľúbime ľ !!!

 

Kodifikovaná podoba slovenského jazyka, ako ju poznáme dnes, sa formovala dlhé roky. O kodifikáciu sa pokúšali mnohí významní slovenskí dejatelia a jazykovedci, a tak vznikol pre slovenský národ jedinečný, pestrý a predovšetkým ľubozvučný jazyk. K jeho ľubozvučnosti prispieva aj spoluhláska ľ, ktorá sa zachovala ako dedičstvo z praslovančiny. Je mäkké ľ vo výslovnosti Slovákov zanedbávané?

Problematikou mäkkého ľ sa v slovenčine zaoberali už viacerí autori. Kačala sa vo svojej publikácii Slovenčina – vec politická? vyjadruje o národnom jazyku Slovákov ako o vyváženom a ľubozvučnom jazyku. Práve k tejto vyváženosti prispieva aj spoluhláska ľ. Tvrdí, že táto hláska má silnú oporu v slovenských nárečiach. S výrokom autora si dovolím len súhlasiť, pretože stredoslovenské a východoslovenské nárečia sú častokrát akoby postavené na mäkkom ľ. Dokonca niekedy zmäkčujú i tam, kde to súčasná kodifikovaná podoba nepripúšťa. Inú podobu však majú  nárečia  v západnej a južnej  časti Slovenska, kde sa táto spoluhláska vo výslovnosti zanedbáva. Môže to byť prejavom dlhoročného národnostného i jazykového útlaku na tomto území, alebo národnostným zložením obyvateľstva, ktoré sa mäkké ľ musí doslova naučiť používať.

Súčasná kodifikovaná podoba však vychádza zo stredoslovenského nárečia, ktoré aj kodifikátori považovali za najmäkšie a slovenskému národu najbližšie. Slováci ako súčasť slovanského národa to majú v povedomí doslova zakorenené. Vieme však, že  i autori spisovnej slovenčiny mali s otázkou mäkkého ľ problém. V diele Náuka reči slovenskej sa v systéme slovenských hlások mäkké ľ nenachádza. Jeho používanie zaznamenala až hodžovsko-hatalovksá reforma v Krátkej mluvnici slovenskej.

Podľa môjho názoru má však mäkké ľ v našom jazyku obrovský význam. Je to jeden z nástrojov, ktorý nám umožňuje v spisovnej slovenčine rozlišovať význam slov a tvarov napríklad lavica- ľavica, lak- ľak, uhol- uhoľ a pod. Pri nepoužívaní mäkkého ľ by nastali aj problémy v skloňovaní, a tak i v pochopení komunikácie. Myslím, že je dôležité, aby sa používanie mäkkého ľ posilnilo aj v každodennej dorozumievacej praxi. Významnú úlohu by mala zohrávať škola, ktorá  má klásť dôraz na výslovnosť  i používanie spoluhlásky ľ.

Slovenčina je jedinečný a ľubozvučný jazyk, ktorý je nositeľom suverenity národa. Vyslovovanie a používanie hlásky ľ prispeje k potvrdzovaniu neopakovateľnosti nášho jazyka. Je dôležité chrániť si svoju jedinečnosť.  Veď i podľa informácií, ktoré som sa dočítal i niektorí cudzinci označili slovenčinu za značkový jazyk, pretože niektoré písmená označujeme značkou Nike- teda mäkčeňom. Vážme si svoju jedinečnosť a nehovorme mäkkému ľ internacionálne Goodbye.

 

 

KAČALA, J.: Slovenčina- vec politická?. Martin: Matica slovenská, 1994. 192s. ISBN 80-7090-294-9.

Skúsenosť

13.12.2015

Sedím vo vlaku a rozmýšľam nad tým, čo sa mi prihodilo posledné dni.. Slová sa skladajú do viet… a vety do rýmov… Je ťažké vravieť milé slová a dokazovať lásku len, keď srdce moje vôľu nemá a dušu ťaží tmavý tieň. Preňho štyri krásne roky, preňu iba hádok čas. On dokázal by žiť s ňou veky, ona slobodná byť zas. V mysli jeho stále blúdi [...]

Zasiahnutý médiami

10.05.2015

Považoval som sa za človeka, ktorý nesedí celý deň za počítačom alebo na nejakej sociálnej sieti, teda aj za človeka, na ktorého médiá nemajú taký veľký dosah. Opak je však pravdou. Človek si niekedy ani len neuvedomuje, že médiá ho sprevádzajú počas celého dňa. Niekedy dokonca každú chvíľku z jeho prežitého dňa. O veciach, ktoré denne používame (mobily, [...]

Veľký brat ťa stále vidí! !!

01.05.2015

Prednedávnom mal premiéru akčný film Rýchlo a Zbesilo 7, v ktorom sa celá zápletka odohráva okolo cenného Božieho oka, ktoré dokáže nájsť a sledovať ktoréhokoľvek človeka na Zemi pomocou rôznych typov médií. Fikcia? Čoraz viac sa však stáva krutou realitou pomocou spyware programov. Na celú túto situáciu poukázali ruskí experti z firmy Kaspersky Lab, podľa [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 10642x
Priemerná čítanosť článkov: 2661x

Autor blogu

Kategórie